Здравословни навици след празниците.


9 начина да започнем здравословни

хранителни навици след празниците

 

Храната и празничният сезон не се изключват взаимно. Ще Ви споделим няколко съвета за това как да се храним по-добре, за да влезем във форма след Великденските празници. 

1. Да отстраним подуването

Част от теглото, което качваме по време на празничния сезон е подуване. Aко останем хидратирани, можем лесно да изчистим част от излишния натрий и подуването от нашето тяло.

Също така, ако пием повече вода, не получаваме тези фалшиви сигнали за глад. Водата е много важна за нашия метаболизъм, който е важен за загубата на тегло. Препоръчва се пиенето на 8 чаши по 250 мл. вода дневно. Ако все пак пиенето на вода не ви е любимо, има и страхотни храни, които могат да ви помогнат да останете хидратирани.

2. Да помислим по-свежо

Всеки път в храната си е хубаво да включим пресни растения.  Да започнем деня си със зеленчуци с яйцата си, салата на обяд или поне един зеленчук на вечеря. Важно е да се ядат зеленчуци през целия ден–те имат високо съдържание на фибри, които ни помагат да бъдем сити и са с ниско съдържание на калории.

3. Да изключим празни калории и прости въглехидрати

Когато избираме храни след празника, трябва да стоим далеч от продукти с ниска хранителна стойност като прости въглехидрати и празни калории. Тези видове храни включват бисквитки, сладкиши, гевреци, печени изделия, зърнена закуска, сиропи и газирани напитки. Вместо това е хубаво да се съсредоточим върху сложни въглехидрати и „кафяви храни“ като пълнозърнеста пшеница, киноа и кафяв ориз.

4. Да приберем изкушаващата храна

Празничните бисквитки може да изглеждат празнично на плота, но е по-вероятно да ни изкушат, ако можем да ги видим. Колкото по-достъпна е храната, толкова по-трудно е да се устои. Най-добре е да държим нездравословните изкушения в шкафа или хладилника под нивото на очите, за да не се виждат лакомствата всеки път, когато минаваме край кухнята или отваряме вратата на хладилника.

5. Хладилник пълен със здравословни храни. 

Когато оставим по-малко място за лакомства в хладилника и повече за здравословни храни, нашият избор ще бъде ограничен до това да изберем здравословното. Хубаво е да се ограничаваме дори от купуването на лакомства, особено когато искаме да влезем във форма.

6. „Чисти“ напитки

Да оставим алкохола настрана. Отказването или намаляването на алкохола е наистина лесен начин за намаляване на калориите. Освен премахването или намаляването на алкохол, напитките, които консумираме трябва да бъдат възможно най-чисти и естествени. Препоръчва се консумиране на вода, фрешове, натурални сокове и чай. Разбира се, кафето, да се консумира без захар, по възможност.

7. Да помислим преди да се откажем от глутен

Ако просто искаме да отслабнем, премахването на глутена не е задължително да ни помогне, а дори може да попречи на нашите цели.

Често продуктите без глутен се приготвят с картофи, ориз и повече прости въглехидрати, също така имат много пълнители. Ако искаме да сме без глутен и същевременно да влезем във форма, трябва да се придържаме към киноа, кафяв ориз, боб и кореноплодни зеленчуци.

8. Естествена закуска

Закуската може да ни помогне за поддържането на нивата на кръвната захар и повишаване на енергията.

Трябва да пропуснем преработените и пакетирани закуски, тъй като те съдържат много захар, сол и добавки. Вместо това, е хубаво да планираме закуската си предварително. Да си закупим продуктите и да приготвим закуската си сами. Тя може да включва пресни или сушени плодове, сирене, нарязани сурови зеленчуци, ядки или масло от ядки, твърдо сварени яйца, както и други естествени продукти.

9. Рецепти

Ако Ви е омръзнало от еднообразни здравословни ястия, прегледайте различни съчетания на хранителни продукти. Ще се изумите колко голямо разнообразие от рецепти и комбинации на различни ястия може да намерите и да продължите да се храните здравословно. 

С ваучерите за храна от Томбоу може да закупите необходимите продукти от над 11 000 търговски обекта в цялата страна и да започнете своето здравословно хранене.