2023-07-28 Годишна квота за ваучери за храна 2023 г. Дигитализация на ваучера за храна


Уважаеми клиенти,

Както вече споделихме с Вас, относно квотата и предстоящото й обсъждане, предложението за нейното увеличение на 1 400 000 000 лв. беше одобрено вчера 27.07.23 г. Можем да Ви уверим, че тя ще е напълно достатъчна за 2023 г..

Също така, бихме искали и да Ви информираме, че беше разгледана и одобрена дигитализацията на ваучерите за храна и тя влиза в сила от 1 януари 2024 година. 

Целта е да се модернизира и опрости процеса на използване на ваучерите за храна както при работодателите, така и при потребителите и доставчиците (търговката мрежа), като допълнително се подобри и улесни отчетността.

Важно е да отбележим, че се предвижда преходен период от шест месеца, считано от 1 януари до 1 юли 2024 г. През този период ще бъдат издавани, както ваучери за храна на хартиен носител, така и ваучери за храна на дигитален носител. След този период ползването от служителите на получените хартиени ваучери ще продължи до изтичане на срока им на валидност. Така ще се даде възможност на всички да се приспособят към дигиталните ваучери.

Следващата стъпка:

• Изменения в Наредба 7/2003 на МТСП и Министерството на Финансите. Именно в Наредбата ще бъдат уточнени детайлите и правилата за използване на дигиталните ваучери. Очаква се август – септември.

Ние от Томбоу България отдавна се подготвяме за този момент и приветстваме инициативата на МФ. Като част от първата група в света, в сферата на социалните придобивки (Групата Up, позната като Cheque Dejeuner, която догодина навършва 60 г.) имаме на разположение целия придобит опит и капацитет по дигитализация. 

Уверяваме Ви, че ще сме сред първите, които ще пуснат в употреба дигиталния ваучер за храна, като Ви осигурим плавно и безпроблемно преминаване от хартиен към дигитален носител, а на служителите Ви, най-доброто изживяване при ползване на дигитални ваучери за храна.

Благодарим Ви за доверието и продължаваме да работим усърдно, за да Ви предоставим висококачествени услуги в съответствие с новите законови изисквания.


С уважение,

Екипът на Томбоу България